Přeskočit na obsah

Stanovisko předsednictva k ozbrojenému konfliktu na území Ukrajiny

AKTUALIZACE PŘÍSPĚVKU:
Události posledních dnů otřásají všemi patry společnosti, a to včetně studentů Královéhradeckého kraje.
Naše předsednictvo dnes 24. 2. 2022 schválilo usnesení předsednictva, ve kterém odsuzuje agresivní kroky Ruské federace a vyzívá studenty, žáky a ostatní občany ČR k humanitární a jiné pomoci Ukrajině. 🇨🇿 🤝 🇺🇦

🔹Jestli chcete Ukrajině v této těžké době pomoci, ale nevíte jak, přidáváme odkazy na sbírky od organizace Člověk v tísni a Český červený kříž. Ani koruna určitě nepřijde na zmar. 🩺
https://www.darujme.cz/projekt/648
https://www.darujspravne.cz/sbirka/pomozte-ukrajine


PŮVODNÍ PŘÍSPĚVEK (k 23. únoru 2022):
Vážení delegáti, členové a podporovatelé krajského parlamentu, žáci, studenti, občané České republiky, uplynulé týdny dramatického vývoje na území Ukrajiny ukazují, jak křehký mír může být a že se nemusí válčit v daleké Asii, Africe, Americe, ale také v domovské Evropě.Od bojů v Jugoslávii se Organizaci spojených národů, Severoatlantické alianci a dalším mezinárodním organizacím daří udržovat v Evropě prostředí, které se až na anexi poloostrova Krym v roce 2014 vyznačuje klidem zbraní a tichostí vojenských strojů. Tak, jako má každý občan práva a svobody zaručené Základní listinou práv a svobod, ale také dalšími mezinárodními smlouvami (např. Všeobecná deklarace lidských práv), disponuje každý stát výsostným právem na válku vedenou humánním způsobem v souladu s Ženevskými úmluvami.

Přestože právo na válku každého státu je nezpochybnitelné, zůstává otázkou, zda je v tuto chvíli morální a etické. Právo ze své podstaty bývá minimem morálky, v tuto chvíli však výkon tohoto práva zničí statisíce lidských životů a způsobí nepřiměřené majetkové škody. Obyvatelé oblastí, které hodlá Ruská federace podřídit své působnosti, nejsou v názoru na Ruskou federaci jednotní a konflikt přispívá nejen ke ztrátám na životech a zdraví, ale svírá v obyvatelích strach, napětí a pocit bezmoci.Snaha Ruské federace, jejíž cílem je začlenění území Ukrajiny pod svou správu, jak se v tuto chvíli jeví jednání ruských úřadů a vrcholných státních orgánů veřejnosti, posiluje jednotnost západu a staví Rusko samotné do role agresora, který pro své vlastní zájmy dokáže podniknout prakticky cokoliv. Uvědomuji si, že každý problém není vinou jednoho člověka, ale vinou všech jeho aktérů.

Ukrajina je trnem v oku Ruské federaci již od nástupu prezidenta Vladimíra Putina do nejvyšší ruské státnické funkce a rozpínavost státu, který je stavěn do role ochránce slovenských národů, podrývá jejich vlastní národní identitu a územní celistvost tak, jak to činil v dobách dávno minulých Svaz sovětských socialistkách republik a Carské Rusko.Nastává čas pro uvědomění si nejdůležitějších hodnot a priorit našeho života, zpomalení a klidné zhodnocení dosavadní situace, neboť je v této době víc než jasné, že strach a stupňování napětí docílí jen vyhrocení celého konfliktu s možností otevřeného boje, který navždy změní hranice Evropy.

Za předsednictvo,
Pavel Wagenknecht
předseda KPMKK z. s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *