Přeskočit na obsah

Nové Google služby (max. 30 GB na uživatele) a další novinky

V rámci usnadnění práce v krajském parlamentu zavádíme několik novinek:

  • Od 11. 7. ztrácí všichni delegáti a členové starší 16 let nárok na založení vlastní e-mailové adresy s doménou kpmkk.cz pod registrátorem domény Forpsi.
  • E-maily od poskytovatele naší domény (Forpsi) se ruší od 1. 9. 2022 všem členům předsednictva, delegátům i členům spolku starším 16 let (doporučujeme provést export všech došlých e-mailů do tohoto data). Jestliže o to delegát požádá, e-mailová adresa se nezruší a bude automaticky převedena.
    • Neruší se e-mailové schránky postmaster@kpmkk.cz, koordinator@kpmkk.cz a kpmkk@kpmkk.cz. Poslední dvě jmenované e-mailové adresy budou převedeny pod Google v průběhu září 2022, adresa postmaster@kpmkk.cz zůstane pod registrátorem domény Forpsi na neomezenou dobu.
  • Od 1. 8. 2022 má každý člen spolku (starší 16 let) nárok na vytvoření vlastní e-mailové adresy ve formátu jmeno.prijmeni@kpmkk.cz pod doménou Google s výhodami, které popisujeme níže.
  • Od 1. 9. 2022 po přihlášení na stránky spolku bude dostupný informační systém pro zřízení služeb Google a pro další činnosti spojené s funkcí člena spolku.

Nové Google služby

Vlastní e-mailová adresa

Všichni členové spolku mohou snadno založit vlastní e-mailovou schránku. Tím navíc získají přístup ke všem jinak placeným Google službám jako je Google Disk a práce s online dokumenty, komunikace přes Google Meet, e-mailové konference, chat, kalendář a mnohé další.

E-mailová schránka pro každou členku a člena (ve tvaru jmeno.prijmeni@kpmkk.cz).

Ke každé schránce lze v případě potřeby vytvořit ve i další aliasy.
Díky tomu lze mít v jedné e-mailové schránce pohromadě poštu s adresou ve tvaru cokoliv@kpmkk.cz.

Meet a Chat

Uživatelsky přívětivá komunikace přes Google Meet a také textová komunikace v rámci chatu. Spolkový Meet chrání nejen mladší účastníky tím, že je možné se přihlásit pouze reálným účtem a nelze do komunikace vstoupit anonymně. Hovoru se může účastnit až 100 účastníku, z toho až 50 s videem, s maximální délkou schůzky 24 hodin. V případě potřeby lze videohovory nahrávat. Služby je možné používat samostatně nebo propojené do vašeho e-mailu či kalendáře.

Sdílený disk (až 30 GB na uživatele)

V rámci Google služeb je umožněn přístup k online Google Disku. Ten každému uživateli nabízí prostor pro jeho soubory v rámci složek na Disku a také umožňuje používat Sdílené disky, které jsou vhodné například pro ukládání fotek a dalších dokumentů v rámci činnosti spolku, akce nebo stálé komise.

Všechna data na spolkovém Google disku jsou ve vlastnictví člena v rámci organizace KPMKK, z. s. a nejsou nijak dostupná žádné třetí straně. Maximální limit na jednoho uživatele je momentálně 30 GB dat, sdílené disky jsou nastaveny na neomezené množství dat.

Součástí služby je i možnost spolupráce na online dokumentech textové dokumenty (Docs), tabulky (Sheets), prezentace (Slides), formuláře (Forms) či nástěnky (Jamboard). Jednoduše v internetovém prohlížeči můžete vytvářet a editovat nejrůznější dokumenty a spolupracovat na nich i s ostatními členy nejen oddílu. Kromě toho umí Disk v základní funkčnosti editovat i soubory z Microsoft Office (Word, Excel a PowerPoint), takže nemusíte mít nainstalované žádné speciální aplikace.

Shrnutí

  • Zůstaňte v kontaktu s dobrovolníky, příznivci a svou komunitou díky Gmailu a neomezenému počtu e-mailových adres ve vlastní doméně.
  • Spolupracujte pomocí Dokumentů Google – vytvářejte a upravujte žádosti o granty, programy schůzek a další obsah v reálném čase odkudkoliv.
  • Organizujte své plány a aktualizujte své schůzky pomocí Kalendáře Google.
  • Videokonference ve službě Google Meet s až 100 účastníky vám pomohou zajistit, aby byli všichni ve spojení.
  • Získejte 30 GB úložiště v Gmailu a Disku Google a používejte dokumenty, tabulky, formuláře a prezentace Google kdykoliv z libovolného zařízení.
  • Získejte nepřetržitou podporu prostřednictvím telefonu, chatu a e‑mailu pro případ, že byste měli nějaké dotazy.

Jak na zřízení služby?

Stávající e-mailové adresy pod registrátorem domény Forpsi budou k 1. 9. 2022 automaticky převedeny pod novou doménu, pokud o to člen spolku požádá. I bez žádosti budou adresy převedeny členům předsednictva.
Organizace však není schopna ručit za převod všech dosavadním e-mailů v e-mailových schránkách, proto doporučujeme provést zálohu dat v nich uložených.

Členové spolku, kteří prozatím spolkovou e-mailovou schránku nevlastní, si ji mohou zdarma zřídit prostřednictvím informačního systému spolku (po přihlášení na web – tlačítko v levém horním rohu). Informační systém bude spuštěn nejpozději 1. 9. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *